Indul a Szolnok Vár! – Izgalmas helytörténeti vetélkedőt rendeznek

Megosztás

Hagyományteremtő céllal, első alkalommal rendezik meg a 2024. február-április között a Szolnok Vár! helytörténeti vetélkedőt. A szervezők célja, hogy a megyeszékhelyen és környékén a fiatalok jobban megismerjék Szolnok várának történetét, illetve a szolnoki identitás megerősítése sem utolsó szempont.

Az innovatívnak szánt vetélkedőn nincsenek szigorú megkötések, nem számít az életkor, évfolyam, iskolatípus, egy a lényeg: nappali tagozatos középiskolai tanulók jelentkezését várják. 4 fős csapatok jelentkezhetnek, a felkészülést egy-egy tanár fogja segíteni a verseny alatt.

A vetélkedő három fordulós, két előválogatóból és egy személyes megjelenést igénylő döntőből, illetve a döntőbe jutott csapatok számára kreatív előzetes feladatok készítéséből áll.

A verseny fordulóinak témakörei:

– 1. forduló: a szolnoki vár (és város) történelme a bronzkortól 1549-ig.

– 2. forduló: a szolnoki vár (és város) történelme 1550-1710 között (az oszmán és Rákóczi –

korban).

– Kreatív előfeladatok: egy makett készítése a szolnoki palánkvárról, a török kori Szolnok 3 dimenziós ábrázolása alapján.

– Döntő: a szolnoki vár (és város) történelme a bronzkor és 1750 között.

Szalay Ferenc polgármester a közösségi oldalán üdvözölte a kezdeményezést, szerinte a szolnoki identitástudat erősítése az önkormányzat és a helyi pedagógusok számára is kiemelt jelentőségű.

„Úgy tartják, hogy az épített környezet megragad az emberben, márpedig a szolnoki tematikus sétányon – melynek a készülő várkerület is szerves része, így még több látványelem, program tartozik majd hozzá – lesz minek megragadnia. Rengeteg ötlet kapcsolódik már most a város ezen részéhez, erősítve a hagyományőrzést, ennek első lépcsőfoka ez a vetélkedő, ahol a tizenévesek komoly tudásra tehetnek szert Szolnokkal kapcsolatban” – írta.

A döntőbe jutott csapatok április 17-én az Aba-Novák Kulturális  Központ Erkel Ferenc-termében a döntőn mérhetik össze tudásukat, a döntőbe jutott  csapatok 2024. április 16-ig dolgozhatnak a kreatív előfeladatokon.

Nevezni a [email protected] e-mail címre  történő jelentkezéssel lehet 2024. február 14-ig, a csapat nevének, valamint a résztvevők és  a felkészítő pedagógus nevének megadásával.

Kapcsolódó cikkek